دیسون

دیسون در گویش دزفولی به معنای مکتبخانه است

دیسون

دیسون در گویش دزفولی به معنای مکتبخانه است

دیسون

امام خامنه ای (مدظله) : اگر یک ملتى احساس عزت نکند، یعنى به داشته‌هاى خود - به آداب خود، به سنن خود، به زبان خود، به الفباى خود، به تاریخ خود، به مفاخر خود و به بزرگان خود - به چشم حقارت نگاه کند، آنها را کوچک بشمارد و احساس کند از خودش چیزى ندارد، این ملت براحتى در چنبره‌ى سلطه‌ى بیگانگان قرار میگیرد.

بُرشُک

شنبه, ۹ بهمن ۱۳۸۹، ۰۱:۲۰ ق.ظ

خدایی هر کی طبق دستورالعمل دیسون درست کرد و خورد و خوشش اومد نتیجه رو اعلام کنه.

مواد لازم برای یکی از خوشمزه ترین و مفید ترین سوپ های جهان ( برای چهار نفر )

پیاز متوسط : یک عدد

آرد : پنج قاشق غذاخوری

قارچ خُرد شده : سلیقه ای (ترجیحا به اندازه دو کف دست پُر)

ادویه : یه قاشق چایخوری

نمک : به اندازه لازم

روغن جامد : دو قاشق غذاخوری

و یا روغن مایع : نصف استکان

تره لُری و یا بُسُر (بنسور) : دلخواه و سلیقه ای

گل بابونه خشک : به حد کافی

آب : حدود دولیتر

روش پخت :

1- قابلمه ای متوسط را روی شعله ملایم قرار دهید و روغن را ته آن بریزید.

2- پیاز را که قبلا خُرد و ریز ریز ( اِنجِنیدُن) کرده اید در روغن بریزید و به آرامی تفت دهید.

3- پیازها که قهوه ای شدند ادویه را به آنها بیافزایید و هم بزنید تا روغن و پیازها یکرنگ شوند.

4- اکنون آب را به قابلمه بریزید (مراقب پرش روغن و جیز و ویلیز آب در روغن باشید)

خواهید دید که پیازهای سرخ شده فوری روی سطح آب شناور می شوند.

5- حال منتظر بمانید تا محتویات درون قابلمه قدری گرم شود و به محض آنکه دمای آن از ولرم به سمت داغی رفت ، آردها را نصف قاشق نصف قاشق بدان اضافه کرده و هر بار که کمی از آردها را اضافه می کنید طوری قابلمه را هم بزنید تا آردها بدون آنکه گلوله گلوله ( پلی لَه پلی لَه ) شوند به شکل محلولی رقیق و یکسان با آب و پیازها مخلوط گردند.

6- وقتی تمام آردها اضافه شده و یکسان میکس شدند می بینید که برشکِ زرد رنگ شکل گرفته اما هنوز پخت آن به اتمام نرسیده است.حال نمک را هم اضافه کرده و بلا انقطاع برشک را هم بزنید (آرام و مستمر).

7- برشک زمانی آماده ی خوردن است که تمام مراحل بالا انجام شده و به موازات هم زدن های شما ، قُل بزند.حدود 5 دقیقه پس از قل زدن ، قارچها را درون برشک بریزید و 5 الی 10 دقیقه هم اجازه دهید تا قارچها درون برشک قل بزنند ...اکنون برشک آماده ی تناول است.

8- سر سفره بنشینید ، برشک را توی بشقاب های سوپ خوری بکشید و کمی گل بابونه ی خشک شده را با ساییدن کف دو دست آسیاب کرده و پودر شده ی بابونه ها را روی برشک تان بریزید و از عطر برشک و گل بابونه لذت ببرید.

تمام.

برشک سوپ کلاسیک دزفول است.

سوپهای اطراف و اکناف ایران را خورده ام ، همه خوشمزه بوده اند اما :

هیچکدام به ارزانی برشک نبوده و نیستند.

هیچکدام به سادگی برشک پخت نمیشوند

هیچکدام به مفیدی برشک نیستند

هیچکدام به خوش خوراکی برشک نیستند

هیچکدام به مهجوری و گمنامی برشک نیستند.

نکته : حدود 24 سال برشک خوشمزه ی مادرم را می خوردم تا اینکه از خانواده همسرم آموختم که در برشک قارچ هم بریزید کولاک می شود.

ضمن آنکه تره لری و بُسُر هم بریزید محشر است.

برشک انیس صبح های زمستونی خانواده هاست.

نرم کننده معده و روده.

مُلَین کننده مزاج.

سوپی رژیمی و دلچسب.

ای بابا...تبلیغات بازرگانی شد....فردا بیلبورد برشک سر چهار راه سی متری میره بالا.

کاش مسعود پرموز عزیز یه اسپانسر خوب پیدا کنه و توی رادیو دزفول تبلیغ برشک راه بندازیم ( شوخی کردم)

ولی جدی جدی اگر در کنار بحتیه و قیماق و لوبیه و .... کسی هم باشه که اول صبح های سرد زمستونی برشک پر از قارچ بفروشه فکر نکنم بد باشه.

ریسک خاصی هم نداره برای کسی که بخواد اولین برشک فروش دزفول باشه.

فوق فوقش چند کیلو آرد و روغن و قارچ ضرر میکنه.

ولی یه حسی بهم میگه : میگیره..اساسی!


پی نوشت : برایم مسجل بود که برخی دوستان در خصوص ضرب المثل مشهور « ریش مَری برشکَه » ( فرم چهره اش همانند برشک است) پرسش کرده و نسبت این ضرب المثل با خوراک برشک را جویا می شوند ، که شدند!

حقیقت آن است که برشک فقط یک سوپ نیست بلکه خوراکی بسیار مفیدی برای بیماری زکام کرده و سرماخوردگی است. اگر دقت کرده باشید افراد زکام کرده اشتهایشان به غذا خوردن کم است ضمن آنکه لازم دارند تا غذایی آبکی و گرم کننده بخورند. از سویی گل بابونه یکی از بهترین مخلوقات خداوندی در درمان سرماخوردگی و زکام است. لذا دزفولی ها ، فرهنگ خوردن برشک را برای بیماران سرماخورده و زکام کرده بسیار در دستور کار داشتند طوری که غذای اصلی بیماران سرماخورده همانا برشک بود و بس.

برشک رنگی زرد دارد و بیماری زکام نیز معمولا با بی حالی و زرد رنگی بیمار همراه است.

نکته مهم آنکه کابرد ضرب المثل فوق برای افراد «صرفا عصبانی» نبوده و وقتی کسی « بی حوصله و اخمو » بود می گفتند : ریش مری برشکه!

در واقع ، بی حوصلگی و اخمویی همان صفات افراد زکام کرده و در رختخواب افتاده است.

فکر کنم مسمای ضرب المثل را گفتم...نه؟؟؟

البته این تحلیل شخصی بنده است و ممکن است که درست نباشد. شما عزیزان هم وارد گود شوید.

در این نکته هم شک نکنید که برشک غذای اصلی افراد زکام کرده و سرماخورده بود.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۸۹/۱۱/۰۹
مهران موزون

نظرات  (۱۹)

خولو گمونم عجمو برشک سوپ آرد گوون
۲۶ بهمن ۸۹ ، ۰۹:۱۶ دختردسفیلی
بنده تاکیدمیکنم برای جلوگیری ازبقلمه شدن آرد بایدقبل ازاضافه کردن به آب وپیازو...آرد را باکمی آب سردمخلوط کنیدتابه صورت ارده ی رقیقی دربیایدوپس ازجوش آمدن آرام آرام آردخیس شده راکه مایعی رقیق است اضافه کرده وتاسفت شدن ویاهمان لعاب گرفتن یاهمان ریع گروفتن خومون همچنان هم بزنید.درضمن اگربرای سرماخوردگی درست شودکمی بوسوریاتره لری هم به آن اضافه کنیدکارصدتاکپسول وشربت آنتی بیوتیک راکرده اید.نوش جان من که همیشه برای بچه هایم درست می کنم وبه همسایه هاهم میدهم.




ممنون از توضیحاتتون.
دیسون متعلق به شماست اگر مایل باشید هر از گاهی طرز پخت غذایی دزفولی را بنوسید و همه بخوانند
۱۸ بهمن ۸۹ ، ۰۶:۵۰ شهر خمون دزفیل
سلام خدمت شما، و تشکر بدلیل ترویج فرهنگ،آداب و رسوم شهرخمون دزفیل

انشاءاله موفق باشید

www.dezfulpic.com




سلام خدا بر شما و بر تمام دوستداران احیای اصالتهای دزفول باد
سلام

اتفاقا ابوی ما همین پریشب در تحلیل عبارت برشک شو منده فرمودند : چون وقتی آرد پِلیلَه پِلیله در مایع آش باقی بماند، بُقُلمه بُقُلمه گردد و بد سیما همچون یک عدد ریِ جِر!




مرسی از بکار بردن واژه کهن : بقلمه
۱۴ بهمن ۸۹ ، ۰۶:۴۸ همشهری دزفولی
عجیبه که اکثر دوستان این غذا را نخوردن خیلی خوشمزه اس کوچیک که بودم اکثرا ناشتا برشک میخوردم.الان شده همه اش پنیروکره و...
۱۳ بهمن ۸۹ ، ۰۲:۴۲ رهسپارقدبمی
آقای اشپز باشی بگوم برشک شو مونده خوش مزه تره قبول نداری یه شو هلش بین




مونه کُشی برشک شومونده نمخورم.
حریسه شومونده نمخورم
درود
اجرای نمایش تعزیه " درداغ آفتاب" به نویسندگی وکارگردانی جناب آقای "نعناکار".
زمان اجرا:از 9 بهمن ماه
مکان: اداره فرهنگ وارشاد اسلامی ،ساعت 9 شب

** جناب آقای نعناکار از پیشکسوتان درزمینه تئاتر کودک وهمچنین اجرای تعزیه می باشند. به تازگی کتاب ایشون به نام "عطش" چاپ شده که شامل چند نمایشنامه تعزیه است.
همشهریان محترم وگرامی می توانند برای دیدن این تعزیه به اداره فرهنگ وارشاد مراجعه نمایند.

موفق باشید




جای ما رو هم خالی کنید
۱۲ بهمن ۸۹ ، ۰۵:۲۸ خانـــوم گل
اینجور که تعریف کردی باید خوشمزه باشه....
این روزا که وقتم آزاد تره درس میکنم ببینم چه جوره ولی با ضمانت شما ها




همونی رو که دیسون گفته ریز به ریز رعایت کن ردیفه.
پیش پیش نوش جون
جای ما رو هم سبز کن
آقای موزون عزیز
منم فقط اسمشو شنیده بودم ولی بهتون قول میدم که سریع دست بکارش میشم و حتما خبرشو بهتون میدم...
با اجازه لینکتون کردم...
مو که برشک خیلی خوردمه . اما ا موقعی که زونی اوسم ا برشک تینا چی که گیرم اومسه همو ضرب المثلشه که سر خودم پیاده بیسه .
زنون امروزی چا دگه ای چیا درست کنن ؟ اما تا دلت مخو ماکارونی و پیتزا و هزار زهر مار خارجی هی ببندن به نافمون .
خدا اخر عاقبتومنه بخیر کنا .
سوز بویی . یاد مارم بسییم .
خدا مار و بووت رحمت کنا .




بیامرزا مُردونته.
کاری داره چا؟؟
حج خانمه گووش مهران گفت : وری! وری یه برشکه ون سیم.
جالب بود خیلی خوب توضیح داده بودی سپاسگزارم




نوش جان
سلام
ترسم خورم ریم بوه برشک.
اول ای سوپه خورم بعد سعی کنم ریم برشک نگرم.
ممنون عالی بود ادامه بده.
ترسُم مه رادیو قصه تبلیغوتی کُنُم آ عنات ریِش بُرشُک بُوَه!!!
سلام

هر جا میرم حرف از خوردنه چی شده ملت همه اهل آشپزی شدن ؟؟؟؟

من فکر نمی کردم برشک قارچ هم داشته باشه نکنه اعمال نظره؟؟؟




عمل نظر؟؟
متوجه منظورتون نشدم
دروداقای موزون
من هم اولین باره تاحالا اسم همچین غذایی رو شنیدم. اما ضرب المثلسشو بارهاشنیدم.مثل اینکه این غذا ضرب المثلش معروف تراز خودشه!
فکر کنم آن قسمت که آرد رااضافه می کنیم گلوله بشه.یه کم مهارت میخواد.
ولی بسیار عالی بود.




متاسفانه همینطوره
ضرب المثل این غذا از خودش مشهور تره
نگران پلی له پلی له شدن آرد نباشید.
باید در حالی که هم میزنید برشک رو ، گلوله های ارد رو با پشت قاشق به کناره قابلمه بسابید و پودرش کنید.
پیش پیش نوش جان
سلامم!
منم تا حاااالا نخووردم
غذا دزفولیه دیگه نه؟؟؟
میترسم بد بشه





نترس بد نمیشه.
ضمنا یه بار بد شد بار دوم یا سوم ردیفه.
از آشپزی و تست زدن نترس.
آره غذای دزفولی خیلی قدیمیه
سلام. من یادم نمیاد خورده باشم... ممنونم که دستورشو نوشتید.
با این حال یادمه مردم همیشه موقعی که از کسی بدشون میومد می گفتند فلانی: ریش مری برشکه!




سلام
ضمن تشکر از شما
برای پاسخ به کامنت تان به متن وبلاگ مراجعه بفرمایید
سلام جناب موزون...
تا حالا نخوردم ، راستش رو بخوای اصلاًنمیدونستم یه غذاست ... ولی فکر کنم خوشمزه باشه ... حتماً «خودم» درست میکنم ...
راستی یه مثل داریم که فکر کنم به کسی که خیلی عصبانیه .. میگن : ریش مری برشکه ... منظور همین برشک خودمونه یا من اشتباه فهمیدم ... ؟؟؟؟!!!!!!!




سلام
ضمن تشکر از شما
برای پاسخ به کامنت تان به متن وبلاگ مراجعه بفرمایید
سلام علیکم
تا الان فقط اسم برشک را شنیده بودم. اصلا نمی دانستم سوپ است! فکر می کردم یک جور حلیم یا حلوا باشد!
برشک تقریبا منسوخ شده است. فکر می کنم قریب به اتفاق مردم دزفول (به جز قدیمی ها) اصلا به عمرشان لب هم به این غذا نزده باشند. باید به منزل سفارش بدهم ببینم مزه اش چه جوری است!
یاحق




خدا را چه دیدی؟
شاید یه روز کنار ردوخونه یه گدرینگ واسه بچه های دیسون راه بندازم و یه برشک با آتش چوب درست کنم و بزنیم تو رگ.