بُرشُک
خدایی هر کی طبق دستورالعمل دیسون درست کرد و خورد و خوشش اومد نتیجه رو اعلام کنه.
مواد لازم برای یکی از خوشمزه ترین و مفید ترین سوپ های جهان ( برای چهار نفر )
پیاز متوسط : یک عدد
آرد : پنج قاشق غذاخوری
قارچ خُرد شده : سلیقه ای (ترجیحا به اندازه دو کف دست پُر)
ادویه : یه قاشق چایخوری
نمک : به اندازه لازم
روغن جامد : دو قاشق غذاخوری
و یا روغن مایع : نصف استکان
تره لُری و یا بُسُر (بنسور) : دلخواه و سلیقه ای
گل بابونه خشک : به حد کافی
آب : حدود دولیتر
روش پخت :
1- قابلمه ای متوسط را روی شعله ملایم قرار دهید و روغن را ته آن بریزید.
2- پیاز را که قبلا خُرد و ریز ریز ( اِنجِنیدُن) کرده اید در روغن بریزید و به آرامی تفت دهید.
3- پیازها که قهوه ای شدند ادویه را به آنها بیافزایید و هم بزنید تا روغن و پیازها یکرنگ شوند.
4- اکنون آب را به قابلمه بریزید (مراقب پرش روغن و جیز و ویلیز آب در روغن باشید)
خواهید دید که پیازهای سرخ شده فوری روی سطح آب شناور می شوند.
5- حال منتظر بمانید تا محتویات درون قابلمه قدری گرم شود و به محض آنکه دمای آن از ولرم به سمت داغی رفت ، آردها را نصف قاشق نصف قاشق بدان اضافه کرده و هر بار که کمی از آردها را اضافه می کنید طوری قابلمه را هم بزنید تا آردها بدون آنکه گلوله گلوله ( پلی لَه پلی لَه ) شوند به شکل محلولی رقیق و یکسان با آب و پیازها مخلوط گردند.
6- وقتی تمام آردها اضافه شده و یکسان میکس شدند می بینید که برشکِ زرد رنگ شکل گرفته اما هنوز پخت آن به اتمام نرسیده است.حال نمک را هم اضافه کرده و بلا انقطاع برشک را هم بزنید (آرام و مستمر).
7- برشک زمانی آماده ی خوردن است که تمام مراحل بالا انجام شده و به موازات هم زدن های شما ، قُل بزند.حدود 5 دقیقه پس از قل زدن ، قارچها را درون برشک بریزید و 5 الی 10 دقیقه هم اجازه دهید تا قارچها درون برشک قل بزنند ...اکنون برشک آماده ی تناول است.
8- سر سفره بنشینید ، برشک را توی بشقاب های سوپ خوری بکشید و کمی گل بابونه ی خشک شده را با ساییدن کف دو دست آسیاب کرده و پودر شده ی بابونه ها را روی برشک تان بریزید و از عطر برشک و گل بابونه لذت ببرید.
تمام.
برشک سوپ کلاسیک دزفول است.
سوپهای اطراف و اکناف ایران را خورده ام ، همه خوشمزه بوده اند اما :
هیچکدام به ارزانی برشک نبوده و نیستند.
هیچکدام به سادگی برشک پخت نمیشوند
هیچکدام به مفیدی برشک نیستند
هیچکدام به خوش خوراکی برشک نیستند
هیچکدام به مهجوری و گمنامی برشک نیستند.
نکته : حدود 24 سال برشک خوشمزه ی مادرم را می خوردم تا اینکه از خانواده همسرم آموختم که در برشک قارچ هم بریزید کولاک می شود.
ضمن آنکه تره لری و بُسُر هم بریزید محشر است.
برشک انیس صبح های زمستونی خانواده هاست.
نرم کننده معده و روده.
مُلَین کننده مزاج.
سوپی رژیمی و دلچسب.
ای بابا...تبلیغات بازرگانی شد....فردا بیلبورد برشک سر چهار راه سی متری میره بالا.
کاش مسعود پرموز عزیز یه اسپانسر خوب پیدا کنه و توی رادیو دزفول تبلیغ برشک راه بندازیم ( شوخی کردم)
ولی جدی جدی اگر در کنار بحتیه و قیماق و لوبیه و .... کسی هم باشه که اول صبح های سرد زمستونی برشک پر از قارچ بفروشه فکر نکنم بد باشه.
ریسک خاصی هم نداره برای کسی که بخواد اولین برشک فروش دزفول باشه.
فوق فوقش چند کیلو آرد و روغن و قارچ ضرر میکنه.
ولی یه حسی بهم میگه : میگیره..اساسی!
پی نوشت : برایم مسجل بود که برخی دوستان در خصوص ضرب المثل مشهور « ریش مَری برشکَه » ( فرم چهره اش همانند برشک است) پرسش کرده و نسبت این ضرب المثل با خوراک برشک را جویا می شوند ، که شدند!
حقیقت آن است که برشک فقط یک سوپ نیست بلکه خوراکی بسیار مفیدی برای بیماری زکام کرده و سرماخوردگی است. اگر دقت کرده باشید افراد زکام کرده اشتهایشان به غذا خوردن کم است ضمن آنکه لازم دارند تا غذایی آبکی و گرم کننده بخورند. از سویی گل بابونه یکی از بهترین مخلوقات خداوندی در درمان سرماخوردگی و زکام است. لذا دزفولی ها ، فرهنگ خوردن برشک را برای بیماران سرماخورده و زکام کرده بسیار در دستور کار داشتند طوری که غذای اصلی بیماران سرماخورده همانا برشک بود و بس.
برشک رنگی زرد دارد و بیماری زکام نیز معمولا با بی حالی و زرد رنگی بیمار همراه است.
نکته مهم آنکه کابرد ضرب المثل فوق برای افراد «صرفا عصبانی» نبوده و وقتی کسی « بی حوصله و اخمو » بود می گفتند : ریش مری برشکه!
در واقع ، بی حوصلگی و اخمویی همان صفات افراد زکام کرده و در رختخواب افتاده است.
فکر کنم مسمای ضرب المثل را گفتم...نه؟؟؟
البته این تحلیل شخصی بنده است و ممکن است که درست نباشد. شما عزیزان هم وارد گود شوید.
در این نکته هم شک نکنید که برشک غذای اصلی افراد زکام کرده و سرماخورده بود.